Безопасни системи за съхранение на енергия с батерии (BESS)


Батерийните системи за съхранение на енергия (BESS) са изключително важни, тъй като ни позволяват да съхраняваме енергия от възобновяеми източници за моментите, когато производството е слабо. Затова и осигуряването на безопасността им е основен фактор за стабилността на енергийната система.

13.8.2024 г.

Възобновяемите енергийни източници като слънчевата, вятърната и водната енергия се променят в зависимост от времето и природните цикли. За да се осигури стабилно снабдяване с енергия, надеждни решения за съхранение като BESS „складират“ излишната енергия, когато производството е високо, и я освобождават, когато производството е недостатъчно, като стабилизират мрежата и увеличават максимално използването на възобновяемата енергия.

Рискове и предизвикателства пред BESS

Въпреки предимствата BESS, особено тези с литиево-йонни батерии, крият значителни рискове. Тези системи са податливи на прогресивна  термо генерация (т.нар. thermal runaway), електрически аварии, термични аварии и физически повреди, които могат да доведат до пожари или експлозии, което представлява сериозна заплаха за безопасността. Едно от основните предизвикателства при управлението на BESS е рискът от възникване на пожари от литиево-йонни батерии, които са трудни за гасене и могат да се разпространят бързо, ако не бъдат правилно ограничени. Тук се намесваме ние, застрахователите и на база на нашия опит и знания намаляваме рисковете и допринасяме системите за съхранение на енергия да са по-безопасни“, споделя нашата колежка Сара Кухта, специалист по техническа оценка на риска в полския клон на Колонад.

С присъствието си в шест източноевропейски държави Колонад се справя с тези предизвикателства, като осигурява възможност екипите постоянно да споделят експертния си опит и така гарантираме прилагането и подобряването на най-добрите практики в областта на безопасността на BESS. Колонад основава своите вътрешни процедури за безопасност на база международни утвърдени стандарти, като например указанията на FM Global Data Sheet 5-33 от 2024 г. (FM Global Data Sheets for Property Loss Prevention for Lithium-Ion Battery Energy Storage Systems) и стандарта NFPA 855 (Standard for the Installation of Stationary Energy Storage Systems). 

Основни препоръки за безопасност от Колонад

1.           Местоположение и разстояние: контейнерите BESS трябва да се поставят извън сградите, на разстояние най-малко 15 метра от жилищни, обществени и индустриални сгради и публични зони, на подходящо безопасно разстояние един от друг, но не по-малко от 6 метра, и със свободен достъп между тях.

2.           Стационарни пожарогасителни системи: всеки контейнер трябва да бъде оборудван с автоматична пожарогасителна система, съобразена с конкретния тип използвани батерии.

3.           Системи за контрол и мониторинг (BMS) : въвеждането на цялостни системи за откриване на пожар и газ и за предотвратяване на наводнения е от решаващо значение.

4.           Техническа поддръжка: редовна (периодична) превантивна поддръжка на цялата техническа инфраструктура на BESS е от съществено значение.

Заключение

Интегрирането на възобновяемата енергия в световния енергиен микс е жизненоважна стъпка към устойчивост. Въпреки това свързаните с BESS рискове трябва да се управляват ефективно, за да се гарантира безопасността и надеждността. Експертнoстта на Колонад в тази област добавя световен опит и know-how, като гарантира, че инсталациите на BESS са надеждни, безопасни и ефективни.