Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) може да бъде полезна при пътуване в Европа. Тя обаче  не е заместител на застраховка Пътуване в чужбина поради ред причини. В тази статия сме събрали всичко, което трябва да знаете за ЕЗОК, защо винаги трябва да сключвате допълнителна застраховка пътуване в чужбина и как да имате цялостно застрахователно покритие, когато пътувате.

4.9.2024 г.

Какво представлява Европейската здравноосигурителна карта?


Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) предоставя на притежателя ѝ правото на медицинска помощ в случай на необходимост в страните от Европейското икономическо пространство (ЕИП). Картата дава достъп до общественото здравеопазване в страната, в която се намирате, при същите условия като местните граждани при спешни случаи.

Ползи

  • Безплатна и лесна за получаване: Картата се издава от НЗОК. Повече информация можете да намерите на сайта на НЗОК тук https://www.nhif.bg/bg/news/337
  • Валидност: Картата е валидна за периода на правото на ползване на здравни услуги, но не повече от 120 месеца от датата на издаване.
  • Спешна помощ: Осигурява спешна медицинска помощ в страните от ЕИП.

Ограничения

  • Невалидна извън страните от ЕИП: Ползването на картата е ограничено до държави от ЕИП.
  • Самоучастие: Картата не покрива допълнителни плащания или задължителни вноски, които местните граждани трябва да плащат. Тези суми могат да бъдат между 10% и 30% от разходите.
  • Без допълнителни услуги: ЕЗОК не осигурява помощ при организирането на местна медицинска помощ или при комуникация с медицинските заведения.
  • Валидна само в държавни здравни заведения: Голяма част от лекарите в туристическите райони работят в частни практики, а в някои страни услугите, включени в държавното здравното осигуряване, са ограничени. Затова се препоръчва сключване на застраховка Пътуване в чужбина (популярна още и като медицинска застраховка за чужбина).

Значението на застраховката Пътуване в чужбина

Както беше споменато по-рано, застраховката Пътуване в чужбина осигурява значително по-пълна защита при пътуване в чужбина в сравнение с ЕЗОК.

Какво покрива застраховката Пътуване в чужбина от Колонад?

  • Комплексно медицинско обслужване: включва всички здравни услуги, включително частни здравни заведения, като осигурява най-високо качество на грижата, където и да сте по света. Медицинските разходи като хоспитализация, операции или медикаменти са включени в покритието до лимитите, посочени в таблицата на услугите.
  • 24-часова помощ: Застраховката предлага 24-часови асистанс услуги на български, които включват:
    • Организиране на медицинска помощ: помага за избора на подходящо медицинско заведение и организиране на лечението.
    • Предоставя превод при комуникация с лекари.
    • Уведомяване на роднини, ако е необходимо.

Допълнителни услуги Застраховката пътуване в чужбина предлага множество допълнителни покрития като загуба или забавяне на багаж, автомобилна помощ, застраховка при отмяна на пътуване, покритие при забавяне или отмяна на полет, както и специално покритие за екстремни спортове, ако упражнявате такива.

Предимства на застраховката пътуване в чужбина от Колонад:

  • Гъвкавост: персонализирани пакети според целта, продължителността и индивидуалните нужди на пътуването.
  • Сключването на застраховка е лесно и бързо, може да се направи и онлайн.
  • Покритие в цял свят: защита не само в Европа, но и в цял свят, в зависимост от това докъде пътувате.
  • Надеждност: бърза и ефективна комуникация за решаване на проблеми.

Заключение
Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) може да бъде полезна за базови здравни услуги в ЕС, но не осигурява пълна защита при пътуване в чужбина. Застраховката пътуване в чужбина предлага обширно покритие и защитава от непредвидени ситуации, които могат да развалят вашето пътуване.

Ако имате застраховка пътуване в чужбина (медицинска застраховка за чужбина) от Колонад и възникнат проблеми, просто трябва да се свържете с телефона за асистанс услуги на застрахователната компания.