Добрата застраховка за пътуване (известна и като медицинска застраховка за чужбина) е като верен приятел: тя винаги е до теб и ти осигурява точно това, от което се нуждаеш.

16.7.2024 г.

Преди да тръгнеш на път в чужбина, не забравяй, че едно от най-важните неща, които са ти необходими, освен багажа и документите, е застраховката за пътуване или както често я наричат потребителите „медицинска застраховка“. Независимо дали ще се разболееш, багажът ти ще изчезне или ще претърпиш инцидент на плажа, застраховката за пътуване ти дава възможност да не покриваш разходите си от личния си бюджет и  да получиш помощ в неприятна ситуация.


Предимства


Дори само 30-40 лева за туристическа застраховка могат да ти спестят много неудобства и допълнителни разходи, ако се случи злополука, заболяване или друг непредвиден проблем по време на пътуване, независимо дали става въпрос за екзотична почивка на отдалечен остров или за няколко дни в съседна държава. Заради което всъщност е много повече от „медицинска застраховка“.


Важно е да намериш тази застраховка за пътуване, която най-добре отговаря на твоите нужди, тъй като условията по този продукт  са различни при различните застрахователи. Няма значение в коя държава ще пътуваш, дали ще е с кола или със самолет, какви дейности планираш (туризъм, екстремни спортове, гмуркане и др.) или колко време ще прекараш в чужбина. Застрахователните компании предлагат разнообразие от услуги, които предоставят гъвкави възможности. Но внимавай: не всички оферти са еднакви! Направи своето проучване, преди да купиш застраховка. Това е също толкова важно, колкото опаковането на куфара или осигуряването на необходимите документи и ваксини. (Пакетите и покритията, които предлагаме, може да разгледаш тук: https://onlinegw.colonnade.bg/travel/trip-details)


Ето 8 причини, поради които непременно трябва да имаш застраховка за пътуване, преди да заминеш:


Застраховката при пътуване покрива медицински разходи в чужбина

Заради което у нас често хората я наричат медицинска застраховка за чужбина.

Всеки може да претърпи злополука или да се разболее, докато пътува, и да се нуждае от медицински преглед или спешно зъболечение. Често не го осъзнаваме, но един медицински преглед или дребно лечение може да се окаже сериозен разход в чужбина. Във Франция например средната цена на лечение на коренов канал на зъб е 350 евро, докато в Сингапур ще платиш над пет пъти повече - около 2400 евро. Една нощ в болница в Италия или Китай е от 550 до 570 евро, а в Канада може да струва до 2400 евро. Дори на пръв поглед несложна медицинска интервенция, като например безкръвна операция за отстраняване на камък в бъбреците, може да достигне в САЩ доста солени суми от порядъка на 30 000 щатски долара.


Както показват примерите, разходите за здравеопазване варират доста в различните части на света. Без застраховка при пътуване тези разходи често трябва да бъдат платени от самия пациент. Добре подбраната застраховка  за пътуване може не само да осигури финансова подкрепа в такива случаи, но и да предложи асистираща услуга, която да помогне за организирането на лечението и покриването на разходите.


Твоята застраховка може да покрие и разходите за лекарства и медицински помощни средства.

Понякога след диагностициране на травма, получена по време на пътуване, като например навяхване или изкълчване на глезена, лекарят може да предпише специално медицинско лечение. Много хора не го осъзнават, но в чужбина често се оказва скъпо да се закупят такива медицински помощни средства или лекарства с рецепта за периода на възстановяване след заболяване или злополука. Но ако имаш застраховка за пътуване с нужното покритие, ще спестиш много.


Услугата за помощ при пътуване с автомобил помага на водачите в чужбина

Ако пътуваш с автомобил, няма нищо по-неудобно от това автомобилът ти да се повреди по пътя към твоята почивка и да се нуждае от спешен ремонт. Ако имаш застраховка, която покрива такъв случай, трябва само да се обадиш на телефона за асистанс услуги на твоя застраховател и той ще ти помогне да организирате ремонт на място или, ако е необходимо, транспорт до сервиз и ще покрие разходите за него. Дори ако повредата е толкова сериозна, че автомобилът стане негоден за движение, не е нужно да се притесняваш - застрахователната компания ще ти помогне да организираш и покриеш разходите за репатриране и организиране на репатриране.


Неприятни изненади могат да се случат и по време на спорт

Знаеш ли, че ако се нуждаеш от хеликоптерна линейка след инцидент при каране на ски, трябва да платиш огромни суми на доставчиците на тази услуга? Дори в Европа разходите за специална спасителна операция или лечение могат да достигнат хиляди евро, а в САЩ нямат горна граница... Ето защо застраховката при пътуване е от съществено значение, ако практикуваш екстремни спортове. Затова не забравяй допълнителните покрития за тях. Заслужава си да разгледаш внимателно кои спортни дейности и до какъв лимит покрива застраховката ти за пътуване при всеки инцидент, за да си сигурен, че дори сериозна спасителна акция е включена.


Изгубен или повреден багаж? Няма проблем, застраховката ще ти помогне!

Хаос на летището и не можеш да намериш багажа си след кацане? Може би багажът ти е пристигнал  повреден? Чакаш багажа си от дни, но той все още не е пристигнал? Тогава единственото, което можеш да направиш, е да вземеш на място някои важни дрехи, тоалетни принадлежности и други неща от първа необходимост. Колкото и невероятно да звучи, правилната застраховка за пътуване ще помогне в тези случаи.


Някои  пътнически застраховки покриват и багаж с висока стойност или специализиран багаж - музикални инструменти, фотографско оборудване, лаптопи. Ако носиш някои от тези по-рядко срещани предмети по време на пътуването си, не забравяй да прочетеш условията на полицата, за да се увериш, че са защитени.


В случай на повреда на багаж е важно да знаеш какво точно е имало в куфара ти, защото това е основата, на която ще се изплати обезщетение. Ако багажът ти бъде изгубен по време на пътуването, трябва незабавно да съобщиш за това на представител на авиокомпанията.


Можеш да получиш обезщетение, дори ако си платил предварително за почивката си, но не можеш да отидеш.

Всеки може да претърпи злополука преди пътуване, но често се случва да не можем да пътуваме и поради заболяване. Не е необичайно детето да вдигне висока температура точно преди планирано пътуване, а това не е добър момент да се рискува с тръгване в чужбина. Точно за това е предназначена застраховката за отмяна на пътуване.


Застраховката за пътуване помага, ако станеш жертва на кражба

Можеш да получиш застрахователно покритие и в случай че автомобилът ти бъде разбит и багажът откраднат. За целта трябва да съобщиш за инцидента в полицията и да представиш протокол/документ за това на застрахователя. Освен това е важно да спазваш условията на застраховката, които предвиждат например, че можеш да получиш обезщетение само за багаж, откраднат от заключен багажник.


24-часова помощ е на разположение, ако имаш застраховка за пътуване

Застраховките за пътуване включват и телефон за помощ в чужбина (т.нар. Асистанс услуги), на който може да ти кажат какво да правиш, ако имаш нужда от медицинско лечение при злополука или заболяване. Ако имаш застраховка за пътуване от Колонад и се нуждаеш от помощ в чужбина, обади се на денонощната телефонна линия за помощ +359 2 921 01 00 и консултант на български език ще организира медицинско лечение, ще информира за всички необходими процедури и възможности и ще покрие разходите до размера, посочен в полицата.


От всичко изброено се вижда как по време на всяко пътуване могат да възникнат неочаквани ситуации и защо внимателно избраната застрахователна полица е от голяма полза. Преди да заминеш за чужбина, се увери, че си включил всички нужни покрития (https://onlinegw.colonnade.bg/travel/trip-details), така че почивката ти наистина да е за презареждане.